WebSite X5 kan het XML-sitemap-bestand van uw website genereren.
Een sitemap is in principe een XML-bestand dat een lijst bevat van alle pagina's op de website. Het is ooit geïntroduceerd door GoogleÖ (en wordt nu gebruikt door Yahoo! en MSN) om websites sneller er effectiever te kunnen scannen. Met andere woorden: als u uw sitemap aanmaakt en deze verzendt naar een webmaster, kan deze ervoor zorgen dat de zoekmachine, en in dit specifieke geval, Google, op de hoogte is van het bestaan van uw website en alle pagina's hierop, inclusief de pagina's die door normale scanprocedures niet zouden worden "gezien".
U kunt de sitemap ook gebruiken om zoekmachines te assisteren bij het opnemen van specifieke inhoud van uw website, zoals video's, afbeeldingen, nieuws, etc. De sitemap kan ook aanvullende informatie bevatten over de updatefrequentie van pagina's, de laatste bewerkingsdatum ervan, en de prioriteit van elke pagina binnen de website (deze parameter beïnvloedt de plaatsing van een pagina in de zoekresultaten niet).
Laat, om de sitemap te genereren en hem te koppelen aan een website, de standaardinstelling (ingeschakeld) van de optie Automatisch aanmaken van een SiteMap in Algemene instellingen | Geavanceerd aanstaan. Nu kunt u aanvullende informatie aan de sitemap toevoegen voor elke pagina: §In Stap 2 - Sitemap aanmaken selecteert u de pagina waaraan u wilt werken. §Klik op de knop Eigenschappen om het venster Pagina-eigenschappen te openen en ga naar de sectie Geavanceerd. §Laat de optie Deze pagina aan de sitemap toevoegen aangevinkt staan en selecteer de opties Prioriteit van de inhoud en Updatefrequentie. §Herhaal deze bewerkingen voor de andere pagina's op de website. |
De sitemap kan worden gebruikt om aanvullende informatie door te spelen naar GoogleÖ over de afbeeldingen die te vinden zijn op de website. Hiermee assisteert u de zoekmachine van de webmaster om afbeeldingen te vinden die anders zouden worden overgeslagen (bijvoorbeeld afbeeldingen die zich bevinden binnen JavaScriptmodules) en om te herkennen welke afbeeldingen belangrijker zijn dan andere. Als u bijvoorbeeld de afbeeldingen die deel uitmaken van de grafische sjabloon of afbeeldingen die puur ter versiering zijn niet opneemt in de sitemap, geeft u aan GoogleÖ aan dat deze minder belangrijk zijn dan andere. GoogleÖ geeft op dat u maximaal 1000 afbeeldingen per pagina kunt opnemen in de sitemap, en dat ze niet kan garanderen dat alle afbeeldingen geïndexeerd zullen worden of dat alle aanvullende informatie in aanmerking zal worden genomen. Het is erg makkelijk om gegevens over een afbeelding toe te voegen aan een sitemap: §Dubbelklik op het Afbeeldingsobject van de afbeelding waar u gegevens over wilt toevoegen. Hiermee komt u in het venster Afbeeldingsobject. §Open de sectie Sitemap en selecteer de optie Afbeelding aan sitemap toevoegen. §De velden Titel, Bijschrift, Geografische positie (bijv. adres, stad, etc.) en Licentie-URL zijn optioneel. §Herhaal deze bewerkingen voor alle belangrijke afbeeldingen op uw website.
|
De sitemap kan ook worden gebruikt om GoogleÖ op de hoogte te stellen over de video's die u mogelijk op uw website heeft staan. Nogmaals, GoogleÖ biedt geen garanties, maar als u videoinhoud opneemt in de sitemap, vergroot u hiermee de kans dat de video's worden geïndexeerd en opgenomen in zoekopdrachten binnen Google VideoÖ. U kunt de sitemap gebruiken om aanvullende informatie te geven, zoals een titel, beschrijving en duur van de video, die de zoekopdracht eenvoudiger zouden kunnen maken. Deze en andere gegevens worden opgenomen in de Pagina's voor Zoekresultaten (Search Engine Results Pages - SERP). GoogleÖ zou echter de tekst kunnen gebruiken op de pagina waarop uw video zich bevindt in plaats van de tekst die u ingeeft in de videoinhoud van de sitemap, als deze afwijkt. Het afronden van de sitemap met videoinhoud is eenvoudig: §Dubbelklik op de optie Video/Audio-object of op de video die u wilt toevoegen om het venster Video/Audio-object te openen. §Open de sectie Sitemap en selecteer de optie Video aan sitemap toevoegen. §Voer de verplichte gegevens aan de sitemap toe: Titel, Bijschrift en Voorvertoningsafbeelding van de video. §De volgende gegevens kunnen naar eigen keuze worden opgenomen in de sitemap: Categorie, Kernwoorden van de website, Publicatiedatum, Snelheid (s) en Inhoud geschikt voor iedereen. §Herhaal deze bewerkingen voor elke video die u wilt opnemen in de sitemap.
|
Wanneer een sitemap wordt aangemaakt, worden alle pagina's op de website er standaard in opgenomen. Als u niet wilt dat zoekmachines een bepaalde pagina indexeren, verwijder deze dan uit de sitemap: §Selecteer de pagina die u wilt verwijderen uit de sitemap in het venster in Stap 2 - Sitemap aanmaken. §Klik op de knop Eigenschappen om het venster Pagina-eigenschappen te openen en ga naar de sectie Geavanceerd. §Vink de optie Deze pagina aan de sitemap toevoegen uit. §Controleer of u dit goed hebt gedaan en sla het op. |
Bronnen:
- |
SiteMap (en.wikipedia.org) |
- |
About Sitemaps (Goggle WebMaster Central) |
- |
Adding information on images in a Sitemap (Google WebMaster Central) |
- |
Creating a Video Sitemap (Google WebMaster Central) |